Spanning meten met ZMPT101B boven de 250V

Hardware die niet past in bovenstaande onderwerpen
Berichten: 3
Geregistreerd: 18 Jun 2022, 16:18

Spanning meten met ZMPT101B boven de 250V

Berichtdoor Rommel23 » 18 Jun 2022, 16:29

Ik ben van plan een spanningsmonitor te maken voor de omvormer van mijn zonnepanelen.
Zodra de netspanning hoger dan 253 Volt wordt, regelt de omvormer terug. (wettelijk verplicht)
De monitoring moet er voor zorgen dat er tijdig extra belasting wordt ingeschakeld, om te hoge spanning te vermijden.

Nu kan een module met de ZMPT101B vaak tot 250V meten.
Ingangsweerstand van die modules is vaak 820 k.
Mijn idee: zet er weerstand van 33k in serie met op de ingangsklemmen, zodat bij 260 V vrijwel dezelfde ingangsstroom loopt als bij 250V zonder extra weerstand van 33k.

Iemand die beren op de weg ziet? (los van het goed isoleren van die weerstand tov de andere ader)

Advertisement

Berichten: 3878
Geregistreerd: 16 Okt 2013, 14:31
Woonplaats: s hertogenbosch

Re: Spanning meten met ZMPT101B boven de 250V

Berichtdoor shooter » 19 Jun 2022, 09:52

ja dat gaat goed tot je de stekker omdraait, dus even opletten dan.
paul deelen
shooter@home.nl

Berichten: 3
Geregistreerd: 18 Jun 2022, 16:18

Re: Spanning meten met ZMPT101B boven de 250V

Berichtdoor Rommel23 » 19 Jun 2022, 18:31

shooter schreef:ja dat gaat goed tot je de stekker omdraait, dus even opletten dan.

Die snap ik niet goed: op de ingang staat 50Hz wisselspanning. Omdraaien van de stekker betekent alleen maar 180 graden fase-draaiing. Welk probleem zou dat kunnen opleveren?

Berichten: 3878
Geregistreerd: 16 Okt 2013, 14:31
Woonplaats: s hertogenbosch

Re: Spanning meten met ZMPT101B boven de 250V

Berichtdoor shooter » 20 Jun 2022, 09:03

dat is het niet alleen want dat merk je normaal niet maar doordat je de stekker omdraait staat de Nul ineens op de fase en dus kan je meetapparatuur ineens onder spanning komen staan want ergens is het natuurlijk aan de massa gezet dus even opletten want de trafo is nog steeds 230 volt en het printplaatje is (china spul) dus ook maar veilig tot een bepaalde spanning.
paul deelen
shooter@home.nl

Berichten: 3
Geregistreerd: 18 Jun 2022, 16:18

Re: Spanning meten met ZMPT101B boven de 250V

Berichtdoor Rommel23 » 20 Jun 2022, 11:01

shooter schreef:dat is het niet alleen want dat merk je normaal niet maar doordat je de stekker omdraait staat de Nul ineens op de fase en dus kan je meetapparatuur ineens onder spanning komen staan want ergens is het natuurlijk aan de massa gezet dus even opletten want de trafo is nog steeds 230 volt en het printplaatje is (china spul) dus ook maar veilig tot een bepaalde spanning.

Duidelijk.
De ingang van die Cinese printjes bestaat uit de printkroonsteen, in serie met een weerstand van 820 k en de primaire wikkeling van de ZMPT101B. Alleen op dat gedeelte staat 230V (of meer/minder). Die spanningvoerende delen verbind je dus nooit met aarde of de eventueel metalen behuizing van je systeem, maar houd je goed geïsoleerd. Qua spanning wordt door het voorschakelen van een weerstand van 33k de spanning op de printkroonsteen (=ingang van de sensor print) ten hoogste 250V, zelfs als de netspanning 260V zou bedragen. Daarmee worden de specs van de sensorprint dus niet overschreden.
De specs van puur de transformator (de kale ZMPT101B) geven aan, dat die geschikt moet zijn tot 1000V op de primaire wikkeling bij max 2 mA.
Het enige dat ik me kan voorstellen dat de ingangsspanning tot 250 V beperkt is een krappe dimensionering van de afstand tussen de printsporen of de specs van de printkroonsteen.

Berichten: 3878
Geregistreerd: 16 Okt 2013, 14:31
Woonplaats: s hertogenbosch

Re: Spanning meten met ZMPT101B boven de 250V

Berichtdoor shooter » 20 Jun 2022, 21:55

ja die sporen lopen misschien wel erg dicht bij elkaar en de weerstand is die geschikt voor 100 Volt of meer?
kan de opamp deze spanning aan ?
heb niet verder gekeken hoor.
paul deelen
shooter@home.nl

Terug naar Overige hardware

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten